Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


divendres, 16 de desembre del 2016

REUNIONS INFORMATIVES PER EL NOU SISTEMA DE RECOLLIDA DE RESIDUS A ESCLANYÀ I BEGUR

La trobada a Esclanyà sobre el nou sistema de recollida porta a porta a Begur aplega uns 70 veïns

Font: Ajuntament de Begur. Dijous, 16/12/16
 
Imatge de la trobada informativa al Local Polivalent d'Esclanyà, aquest dijous. (Foto: Ajuntament de Begur)
Prop de 70 persones han assistit aquesta nit a Esclanyà a la xerrada informativa que ha organitzat l’Ajuntament de Begur sobre el nou sistema de recollida selectiva porta a porta que es començarà a aplicar el primer de febrer vinent. La xerrada, oberta als precs, preguntes i dubtes dels veïns, ha anat a càrrec de l’alcalde, Joan Loureiro, i del tècnic de Medi Ambient, Xavier Turró, que ha explicat el nou model de residus urbans. Ahir, ja es va fer el mateix a Begur, al cinema del Casino, que va comptar amb prop de 120 veïns.
 
Els abocaments incontrolats als boscos del poble ha estat el tema que més han exposat els veïns durant les preguntes que han fet al final de la xerrada i han manifestat la por de que amb el nou sistema s’incrementi. Altres temes que han sorgit durant la trobada han estat la tramuntana, com reduir els residus, el tancament dels cubells, la poda, els de la segona residència...
 
Recordem novament que el nou model de recollida de residus, elaborat des de Medi Ambient juntament amb l’empresa que actualment fa el servei, Innovia Coptalia, es concreta en dos sistemes diferenciats. Per un costat, que és la novetat important, la recollida porta a porta, que afectarà les zones amb major densitat de població: nucli antic de Begur, Son Rich, Sa Fontansa, Les Arenes, Sa Roda, Residencial Begur, Font Martina, les Argiles i Mas Domingo. Per l’altre, la creació de 28 àrees d’aportació per a la resta del municipi. A més, s’habilitarà la deixalleria municipal per recepcionar els residus recollits, a excepció dels de rebuig. L’objectiu del nou model, obligat per la Unió Europea, segons ha dit el tècnic municipal, és triple: “Reduir el pes de la fracció resta i així reduir el cost, ja que portar les escombraries a l’abocador costarà el doble de l’actual; facilitar i potenciar el reciclatge, i millorar la qualitat dels residus recollits”.
 
La recollida porta a porta es farà quatre dies a la setmana. Així, dilluns, hi haurà la recollida de les fraccions de restes i vidre; dimecres, d’orgànica i envasos; dissabte, d’orgànica i paper i cartró, i diumenge, d’orgànica i envasos. Les fraccions hauran d’estar dins uns cubells específics, els quals es podran adquirir gratuïtament a l’àrea de Medi Ambient, al l’Espai Mas d’en Pinc, en fer l’adhesió al servei, que es podrà fer aportant l’última factura d’aigua. L’adquisició dels cubells es podrà fer durant la segona quinzena de gener. Hi haurà tres models de cubells: cubell airejat petit de color marró per facilitar la separació a casa de la matèria orgànica; cubell de 20 litres de color marró i tapa grisa per a la recollida de la matèria orgànica i la fracció resta, i cubell taronja de 40 litres per a la recollida de paper i cartró, envasos i vidre. Des del mes de juny del 2015, l’empresa del servei, Innovia Coptalia, ja està fent la recollida selectiva entre els grans productors.
 
El nou sistema, a més, comportarà clausurar els contenidors soterrats del carrer de la Creu (Son Rich), el del carrer Carles d’Homs (Sa Fontansa) i del Camí del Mar. I, d’altra banda, els punts de recollida de residus per a la resta del municipi es concretarà en la creació de 28 àrees d’aportació. Aquestes àrees permetran la recollida diferenciada  de totes les fraccions de recollida selectiva  -orgànica, envasos, paper i cartró, vidra i resta- i també la fracció de restes vegetals. L’Ajuntament ja està treballant en l’homogeneïtzació d’aquestes àrees, tant a nivell estètic com funcional, i garantir l’accés rodat amb seguretat. Però, a més, el nou sistema de recollida de residus comportarà habilitar la deixalleria municipal per recepcionar i emmagatzemar els residus recollits (totes les fraccions, a excepció de la fracció rebuig). Aquest servei estarà disponible per a tota la ciutadania, ja que representarà com un complement  dels dos sistemes de recollida i garanteix que tot tipus de residu sigui gestionat correctament, sense cap excepció (ferralla, fustes, electrodomèstics, matalassos, pintures, olis...).