Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


dijous, 6 d’octubre de 2016

LA GENERALITAT CONFIRMA QUE L'ALGA TROBADA A SES NEGRES ÉS INVASORA

Pesca de la Generalitat confirma que l’alga trobada diumenge a la reserva de ses Negres de Begur és invasora
 
Font: Ajuntament de Begur - Dijous, 06/10/16
 
Imatge d'una mostra de l'alga 'Caulerpa cylindracea', trobada diumenge passat a la reserva marina de Ses Negres, de Begur. (Foto: Ajuntament de Begur).
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), com a responsable de la gestió de la reserva marina de ses Negres de Begur, confirma que l’alga trobada el passat diumenge 2 d’octubre dins d’aquest vedat de pesca correspon a l’espècie invasora Caulerpa cylindracea. Així ho assegura l’equip científic del projecte ‘algues invasores’ de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, coordinada per l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) de Barcelona.
 
La troballa de l’alga es va produir gràcies a un grup de voluntaris pertanyents a l’Associació Sotaigua i membres dels Agents Rurals de la Unitat de Suport Marí durant la neteja submarina d’aquesta reserva marina, en el marc de la II edició de la Fira de Submarinisme Begur Sotaigua. La detecció va ser comunicada immediatament a les autoritats corresponents.
 
El DARPA, a través de la direcció general de Pesca i Afers Marítims, com a organisme responsable de la gestió d’aquest espai marí protegit, ha indicat que la proliferació d’aquesta classe d’algues invasores al nostre litoral és preocupant, tant pels efectes perjudicials que pugui tenir sobre els hàbitats bentònics com pels probables efectes sobre els recursos marins de la nostra costa.
 
A Catalunya, es té constància d’aquesta espècie des de l’any 2008 quan va aparèixer a la costa del Garraf. Des de llavors, es tenia coneixement que s’havia detectat a Blanes, però és la primera vegada que apareix en aigües del Baix Empordà.
 
La Direcció General de Pesca i Afers Marítims considera que cal conscienciar la població sobre aquesta problemàtica i sobre la importància de la preservació dels nostres ecosistemes marins. Així mateix, ha posat en coneixement dels òrgans competents en matèria d’espècies exòtiques de la Generalitat de Catalunya la troballa, i s'ofereix a una total col·laboració per a qualsevol actuació de seguiment i/o eradicació que es consideri.
 
L’alga Caulerpa cylindracea, d’origen australià, és molt agressiva a la Mediterrània, i es considera una de les cent espècies amb major potencial invasor de la Mediterrània (UICN). Causa greus impactes ecològics sobre les comunitats vegetals autòctones i pot arribar a substituir-les gairebé completament en alguns casos.