Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


dimecres, 15 d’abril del 2020

JOAN VINYOLI JA DISPOSA D'UN ESPAI PROPI AL NOU WEB DE LA BIBLIOTECA SALVADOR RAURICH

El portal www.bibgirona.cat/biblioteca/begur també ofereix, entre d’altres, seccions dedicades a Carmen Amaya i als indians.

 
Font: Mirada Local/Ajuntament de Begur - (15/04/2020)
 
Des d’aquest mes d’abril tots els usuaris que visitin el nou portal web de la Biblioteca Salvador Raurich de Begur ja podran accedir a l’espai virtual propi que l’equipament ha dedicat al poeta Joan Vinyoli; una de les figures culturals més rellevants vinculades al municipi.
 
En aquesta secció monogràfica, que s’afegeix a les ja existents dedicades a Carmen Amaya i als indians, la Biblioteca posa a l’abast del públic una petita selecció poètica de Joan Vinyoli per tal que tothom pugui gaudir dels racons de la vila i dels paisatges que el poeta reflecteix en els seus escrits. Així, en aquesta selecció hi apareixen volums com la biografia “Un Mar d’històries: Joan Vinyoli” i obres com “Domini màgic; Passeig d’aniversari”, “Domini màgic”, “Antologia poètica”, “Fi de tardor: poema de Joan Vinyoli”, “Poemes”, “Poesia completa (edició del centenari)”, “Joan Vinyoli (Enregistrament sonor)” o “Núria Candela diu Joan Vinyoli”. A més, també hi ha l’opció de realitzar la ruta poètica de Joan Vinyoli.
Qui era Joan Vinyoli?
 
 
 
Joan Vinyoli (1914 – 1984) va arribar a Begur l’agost del 1954 i va repetir cada estiu fins al 1978, amb la seva família i amics.
 
Les estades a Begur van marcar profundament la seva poesia, hi va escriure i corregir bona part de l’obra editada posteriorment. Sempre portava una petita carpeta de gomes amb poemes, quartilles en blanc, postals, i apartat de la colla, en una de les taules del bar Frigola, a Can Garreta d’Aiguablava o en una taula d’Aiguafreda, escrivia tot impregnant-se del paisatge i les olors, fins que de mica en mica al voltant de l’aperitiu s’iniciava la tertúlia, mentre les dones prenien el sol i les criatures jugaven.
 
Des del primer contacte, el poeta va quedar enlluernat per la bellesa de Begur i les seves cales. L’imaginari begurenc, la mar fonda, el cel, les nits, les constel·lacions, el castell de Begur i el del Montgrí, el botó de la roda, les escales, la tramuntana, els fars, el cap Norfeu, les barques i els cabrestants, el rom, les illes, els camps d’arròs, els peixos, les xarxes, els pescadors, l’arbre que deixa el bosc cridat pel mar… són molt presents a tota la seva obra i tenen un contingut simbòlic que es va repetint en una mena d’espiral poètica, sempre enriquint amb noves experiències.
 
Begur, doncs, marca l’època de la seva plenitud vital i poètica, que culmina en els darrers anys de la seva vida. Per això Joan Vinyoli afirmarà: “el lloc important i definitiu com a centre de les meves experiències de tot ordre, poètic i vital, va ser Begur”.