Castanyades, fires de bruixes i festes de Halloween ompliran d’ambient bona part de les poblacions catalanes
Es preveu que els catalans menjarem uns 250.000 quilos de panellets
Font: El Punt Avui (Edició Digital) - Divendres, 26/10/17
Article de: J. Peña
Falten pocs dies per rebre una de les festes més importants i representatives de la tardor, la de Tots Sants, amb la castanyada i el Dia dels Difunts. Es barregen diferents tradicions, la de visitar els cementiris per homenatjar els nostres avantpassats i la gastronòmica, amb la castanyada, els panellets i moniatos –sense oblidar la cada vegada més present festa de Halloween.
El Gremi de Pastisseria de Barcelona espera mantenir enguany les vendes del rei de la celebració, el panellet, respecte de l’any passat, que estan estables des de fa anys. La previsió és despatxar-ne uns 250.000 quilos. Malgrat les noves tendències, els catalans ho tenen molt clar: el de pinyons segueix sent el preferit amb diferència per sobre de qualsevol altre –més del 75% dels panellets que es venen són d’aquesta varietat. També hi haurà novetats per als qui vulguin innovar i provar nous formats. Els panellets de gerds deshidratats amb xocolata blanca o negra, els de castanya o els de crema catalana voldran seduir els catalans més atrevits. A més, el gremi també destaca la creixent tendència a cobrir de xocolata aquest dolç de tardor, simulant ser un bombó.
ALGUNES PROPOSTES
Però tant si sou seguidors de la castanyada com de Halloween, per aquestes dates moltes localitats catalanes ofereixen una bona pila de propostes, ja siguin fires, festes o nits terrorífiques. Begur, per exemple, celebra la Fira de la Castanyera de l’1 al 4 de novembre. I els dies 3 i 10 de novembre hi haurà diferents activitats de la castanyada a Esclanyà. A més, a les dues poblacions s’ofereixen actes de Halloween el 31 a la nit. La festa és també molt celebrada a Platja d’Aro. Dimarts amb castanyada i espectacle musical al parc de l’Estació de Castell d’Aro i dimecres a la tarda, a la plaça del Mil·lenari de Platja d’Aro, amb castanyada, tallers, espectacle infantil, concurs de disfresses i twirling, animació amb els capgrossos locals i la Banda Musical El Caliu i l’esperat 6è túnel del terror (de 20 a 22 h). Aquesta activitat l’organitza la Federació de Colles de Carnaval amb la participació de diferents colles locals que hi aporten voluntaris, disfresses, decorats i il·luminació. Més fires de tardor són a Blanes i a Sant Feliu de Guíxols. Aquesta última proposa la Festa de Tardor del 31 d’octubre al 3 de novembre amb moltes activitats, d’entre les quals destaca també un passatge del terror als jardins del Monestir (activitat de pagament).
Platja d'Aro ofereix diferents activitats relacionades tant amb la castanyada com amb el Halloween. (Foto: Ajuntament de Platja d'Aro-EPA) |
Puigcerdà celebra la Nit d’Ànimes
Per Tots Sants a Puigcerdà surten els espantanens, que recorren els carrers del nucli antic. Aquests fantasmes protagonitzen l’anomenada Nit d’Ànimes, una desfilada de fantasmes i ànimes en pena molt coneguda a la zona. Els espantanens són uns personatges típics del folklore europeu que es fan servir per espantar la mainada, tot i que a Puigcerdà surten de manera simpàtica i solen repartir caramels. Alguns d’ells són originaris de la Cerdanya, com el Rosegacebes (del Vilar d’Urtx), la Nit (Meranges) o en Papassa (Urús i Bellver). L’acte està organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya (GRC), que lluita per recuperar tradicions etnològiques pròpies dels Països Catalans. I la Nit d’Ànimes n’és una. Segons expliquen, en contra d’allò que pensa molta gent, el Halloween no és una tradició originàriament americana, sinó que va ser exportada pels irlandesos emigrants als Estats Units i correspon a la festa cèltica del Samhain. Segons la tradició cèltica, la nit del 31 les portes del món inferior romanen obertes i les ànimes poden sortir al nostre món o bé els humans poden baixar a l’inframon. La festa del Samhain va ser cristianitzada fa segles i convertida en la Nit d’Ànimes.