Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


dimarts, 30 de maig del 2017

AIGUABLAVA TORNA A L'ÈPOCA DELS ROMANS

Els romans tornen a la cala d’Aiguablava, a Begur

 
Font: Ajuntament de Begur - Dilluns, 29/05/17
  
Els romans tornaran a ocupar aquest dissabte 3 de juny la cala d’Aiguablava de Begur, tal com feien quan l'utilitzaven de fondejador en la seva ruta marítima cap a Roma des del segle III aC.
 
La festa romana, Aiguablava Romana, començarà divendres, a les 11 del matí, amb la inauguració d’un plafó explicatiu del parc arqueològic submarí romà d’Aiguablava, que compte, des de fa 3 anys, amb rèpliques d’àmfores i altres estris trobats en les excavacions dels 3 vaixells romans localitzats i altres troballes.
 
Dissabte, la festa s’iniciarà a les 10 del matí amb el bateig arqueològic i l’snorkel. Una activitat que es tornarà a repetir a les 12 del migdia. Entremig, tindrà lloc a la mateixa cala una exhibició de jocs típics romans: funem saltae, el joc del cercle, turbo, la xarranca, el io-io, el joc de l’aro, ludus deltae i les xanques. I a les 5 de la tarda hi haurà una representació teatral romana, a càrrec del grup Aura. A més, durant tot el dia, es podran degustar productes gastronòmics de l’època.
 
La rèplica del jaciment al fons marí d'Aiguablava.
(Foto: Ajuntament de Begur)
 
 
Aiguablava Romana és una iniciativa del club d’immersió Begur Dive, que enguany, en la quarta edició, ha implicat a altres empreses de la cala, com ara El Toc, MET, Les Acàcies i Sa Blava. A més, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament, el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), Cressi i FECDAS.
 
Dels tres vaixells romans localitzats, l’Aiguablava I transportava vi produït a la costa catalana en àmfores anomenades Pascual 1, i es dirigia a Narbona. Seria del darrer quart del segle I aC. El vaixell Aiguablava V, que seria de finals del segle II dC, duia un carregament heterogeni, format per àmfores de vi del Nord d’Àfrica, àmfores bètiques amb salaons, àmfores bètiques d’oli i material constructiu. I el vaixell Aiguablava VI, que es dataria d'entre finals del s. II ac i principis del I aC,  transportava vi envasat en àmfores procedents d’Itàlia anomenades Dressel 1A.
 
Programa de la festa romana d'aquest cap de setmana.