Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


dimecres, 23 de novembre del 2016

Begur col·labora novament amb La Marató de TV3.

Hi ha vuit actes previstos pels propers dies per recaptar diners per La Marató. 

 
 
 
Font: Ajuntament de Begur - Dimecres, 21/11/16
 
La Marató, que enguany arriba a la XXV edició, tindrà lloc el 18 de desembre i es dedicarà a l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Des de Begur hi participarem amb una diversitat d’esdeveniments al llarg del programa del mes de desembre, tal com l'any passat quan, a través dels diferents actes, es van recaptar prop de 3.400 euros.
 
- El primer acte programat és una conferència, a càrrec d’un especialista mèdic, sobre l’ictus, que tindrà lloc aquest divendres, 25 de novembre, a partir de les 7 de la tarda, a la biblioteca municipal Salvador Raurich, dins d’una acció conjunta de diverses biblioteques catalanes.
 
- El dissabte 3 de desembre, els alumnes de sisè de l’escola Doctor Arruga de Begur oferiran ornaments de Nadal elaborats per ells mateixos a canvi d’un donatiu, que es destinarà a La Marató. Els ornaments es podran adquirir a la parada que hi haurà a la plaça de la Vila de les 11 del matí a les 8 del vespre.
 
- Els alumnes de l’escola Olivar Vell d’Esclanyà, vendran ornaments i també postals de Nadal al llarg dels dies 14, 15 i 16 de desembre. El primer dia tindran la parada davant el polivalent, amb horari de matí, i els altres dos dies, a l’exterior del centre, amb horari de matí i tarda.
 
- El diumenge 4 de desembre, el grup d'animació infantil 'XIKS', organitzen novament l’enlairada de globus per La Marató. L’enlairada tindrà lloc a dos quarts de set de la tarda a la plaça de l’Església i el que vulgui un globus, on podrà escriure un desig, haurà de fer un donatiu d’un euro.
 
- El dimarts 6 de desembre, els 'Country Line’s Rebels' organitzen altre cop el ball country al local polivalent d’Esclanyà. El ball, que es farà de les 6 a les 10 de la nit, té un preu de 5 euros en benefici de La Marató.
 
- El 8 de desembre, a dos quarts de dotze del migdia, a la plaça de la Vila, una gimcana familiar, que organitza Cubasquet.
 
- I el dia 10, hi haurà hi haurà una xocolatada a Begur, a partir de les 5 de la tarda, a la plaça de la Vila.
 
- El diumenge, 18 de desembre, el club excursionista 'Els Perduts de Begur' organitza la caminada solidària per a La Marató amb esmorzar popular. La caminada sortirà de Begur a dos quarts de nou del matí i el preu és de 10 euros per persona.
 
 
 
Ictus i Lesions Medul·lars
L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l'ictus, un 45% de les persones afectades tindrà una discapacitat -motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió- amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens conviuen amb una discapacitat causada per un ictus. Al món, cada any, l'ictus afecta prop de 17 milions de persones i causa la mort de 6. És la primera causa d'incapacitat i, segons els experts, es convertirà en l'epidèmia del futur, ja que en tindran una de cada sis persones.
 
La Marató 2016, també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme. Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. D'altra banda, les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d'aquest estat. Segons si la lesió és completa o parcial, i en funció del nivell en què es produeixi, les conseqüències seran més o menys greus. En els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d'aquestes lesions d'origen traumàtic: han baixat les produïdes per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d'edat més avançada.