L’Ajuntament es posiciona en contra de l’acord estatal sobre la transferència dels superàvits municipals.
Font: Mirada Local/Ajuntament de Begur - (27.08.20)
El Ple de l’Ajuntament de Begur, reunit en sessió extraordinària el dimarts 25 d’agost, ha donat llum verda a la moció per la suficiència financera dels ens locals redactada de forma conjunta per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). El text s’ha aprovat amb els vots a favor dels grups municipals de Sempre-JxCAT, TxBE-TE, +BiE-UPMcat i Junts-ERC; i l’abstenció del PSC.
La moció manifesta el rebuig de l’Ajuntament de Begur a l’acord signat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el Govern de l’Estat, el dia 4 d’agost, “per contribuir des dels municipis a desenvolupar una mobilitat sostenible, l’agenda urbana i polítiques de cures i suport a la cultura”, i insta el Govern de l’Estat i els grups parlamentaris a recollir les reivindicacions financeres dels ens locals en els termes d’aquesta moció, tot i garantint el crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000M€.
A més, s’emplaça el Govern de l’Estat espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar la llei 2/2012 d’estabilitat pressupostària, per així donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi.
D’altra banda, es reclama al Govern de l’Estat que permeti que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de les respectives comunitats locals. A la vegada, que es garanteixi l’accés dels ens locals que no tinguin aquesta possibilitat al crèdit estatal extraordinari anunciat per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals i evitar, d’aquesta forma, municipis de segones velocitats.
Mentrestant, s’insta el Govern de la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals. Aquest fons hauria d’estar dotat amb un mínim de 150 milions d’euros l’any 2020 i la mateixa quantitat per a l’any 2021, amb l’objectiu de donar resposta, des de l’administració més propera al ciutadà, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia.
I finalment, se sol·licita al Govern de l’Estat, al Congres de los Diputats, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya que es reguli per Llei l’obligació que qualsevol nova regulació ha d’anar acompanyada d’una avaluació d’impacte competencial i econòmic en els ens locals i, si és el cas, les mesures compensatòries.