Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


dilluns, 13 de juliol del 2020

Coneix les responsabilitats i obligacions en relació amb la tinença de gossos potencialment perillosos

Disposar de la llicència municipal, inscriure l’animal en el Registre Censal Municipal, contractar una assegurança de responsabilitat civil i tenir degudament senyalitzat a l’entrada de la propietat la presència del gos són alguns dels requisits.

 

El consistori recorda que l’incompliment de la normativa comporta sancions econòmiques.

 
Font: Mirada Local/Ajuntament de Begur - (13.07.20)
 
*Podeu consultar tota la informació a l’Ordenança municipal de civisme i convivència ciutadana de Begur.
 
 
Els animals de companyia són una font de satisfacció i proporcionen molts beneficis als seus propietaris. Tenir animals de companyia exigeix, però, complir un seguit de compromisos, tant amb l’animal com amb la societat. I aquesta responsabilitat s’accentua amb la tinença de gossos potencialment perillosos, aquells pertanyents a alguna d’aquestes races o a llurs encreuaments: Akita Inu, Terrier de Staffordshire americà, Bullmastiff, Dòberman, Dog argentí, Dog de Bordeus, Fila brasiler, Mastí napolità, Pit bull terrier, Presa canari, Rottweiler, Bull terrier de Staffordshire, Tosa inu o japonès, o qualsevol altre que es pugui determinar legalment.
 
 
Obligacions de les persones propietàries o posseïdores de gossos potencialment perillosos
 
. Disposar de la corresponent llicència o certificació municipal en vigor.
 
. Identificar, si escau, l’animal en la forma establerta en l’Ordenança.
 
. Inscriure l’animal potencialment perillós en el registre municipal.
 
. Comunicar al Registre Censal Municipal els incidents produïts al llarg de la vida de l’animal coneguts per les autoritats administratives o judicials, la baixa per mort certificada per veterinari o autoritat competent, la venda, la cessió, el trasllat —permanent o temporal per un període superior a tres mesos— a un altre municipi, el canvi de codi d’identificació, la sostracció o pèrdua de l’animal, així com qualsevol altra modificació de les dades que figurin en el Registre.
 
. Contractar una assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers, que en el cas de gossos potencialment perillosos ha de tenir una cobertura mínima de 150.253,00 euros.
 
. Mantenir els animals en adequades condicions higièniques i sanitàries.
 
. Transportar animals potencialment perillosos de conformitat amb la normativa específica sobre benestar animal, i adoptar mesures de precaució.
 
. Lliurar tots els anys, si escau, al Registre Censal Municipal, una còpia de la corresponent pòlissa d’assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers, per comprovar-ne la vigència.
 
. Complir amb totes les normes de seguretat ciutadana establertes en la legislació vigent i, especialment, les previstes en la legislació vigent sobre gossos potencialment perillosos.
 
. A la via pública, a les parts comunes dels immobles col·lectius, en els transports públics i en els llocs i espais d’ús públic en general: han d’anar lligats amb cadena o corretja no extensible, la cadena o corretja ha de tenir menys de dos metres i han d’anar proveïts del corresponent morrió homologat i adequat per a la seva raça.
 
. A les finques, cases de camp, parcel·les, terrasses, patis o qualsevol altre lloc delimitat, han d’estar lligats, llevat que es disposi d’habitacle amb superfície, alçada i adequat tancament, amb la finalitat de protegir persones o animals que puguin accedir o s’acostin a aquests llocs. Les parets i les tanques han de ser suficientment altes i consistents i han d’estar ben fixades per tal de suportar el pes i la pressió de l’animal. A més, el recinte ha d’estar convenientment senyalitzat amb l’advertiment que hi ha un gos d’aquest tipus.
 
 
Està prohibit…
 
. Abandonar un animal potencialment perillós de qualsevol espècie.
 
. Vendre o transmetre, per qualsevol títol, un animal potencialment perillós a qui no estigui en possessió de la corresponent autorització municipal.
 
. Ensinistrar animals potencialment perillosos amb l’exclusiva finalitat d’acréixer i reforçar l’agressivitat o altres finalitats prohibides.
 
. Organitzar concursos, exercicis, exhibicions o espectacles d’animals potencialment perillosos, o la participació en ells, destinats a demostrar l’agressivitat dels animals.
 
. Deixar deslligat un animal potencialment perillós o no haver adoptat les mesures necessàries per tal d’evitar la seva fugida o pèrdua.
 
 
Règim sancionador
 
. Per la comissió d’una infracció lleu: multa de 30 a 300 euros.
 
. Per la comissió d’una infracció greu: multa de 300 a 900 euros.
 
. Per la comissió d’una infracció molt greu: multa de 900 a 3.000 euros.
 
 
L’Ajuntament recorda que l’incompliment de la normativa comporta sancions econòmiques importants. Maltractar o agredir físicament els animals, sacrificar-los, abandonar-los o participar en baralles d’animals són algunes de les infraccions qualificades de molt greus. Per un altre costat, conductes com deixar solt un animal potencialment perillós o no haver adoptat mesures necessàries per evitar-ne l’escapada o pèrdua, entre d’altres, són considerades com a greus. Per últim, incomplir obligacions d’identificació o d’inscripció al Registre Censal són considerades com a lleus. Per conèixer el règim sancionador, podeu consultar l’article 131 de l’Ordenança municipal de civisme i convivència ciutadana de Begur.
 
 
Obtenció o renovació de la llicència municipal
 
La persona interessada ha de presentar, davant del Registre General de l’Ajuntament, una instància sol·licitant la corresponent llicència, acompanyada de la documentació següent:
 
. DNI o un altre document oficial acreditatiu que la persona sol·licitant és major d’edat.
 
. Certificats de capacitat física i d’aptitud psicològica en vigor, estesos per algun centre de reconeixement, degudament autoritzat.
 
. Pòlissa d’assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers en vigor, amb les dades d’identificació de l’animal i amb una cobertura mínima de 150.253,00 euros per sinistre i justificant de pagament bancari o de la companyia d’assegurances.
 
. Certificat negatiu d’antecedents penals actualitzat, acreditatiu que la persona sol·licitant no ha estat condemnada pels delictes referits en la normativa, expedit pel Registre Central de Penats i Rebels del Ministeri de Justícia.
 
 
Els requisits per a l’obtenció o renovació de la llicència de tinença de gossos potencialment perillosos són els establerts per la legislació específica. Aquesta llicència, un cop atorgada, té una vigència de 5 anys. Per a més informació dels requisits i tràmits a realitzar, podeu consultar l’article 46 de l’Ordenança municipal de civisme i convivència ciutadana de Begur.