Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


dijous, 2 de juliol del 2020

BEGUR AVANÇA EN LA PROTECCIÓ D'UN SISTEMA DUNAR PROPI AMB UN GRAN VALOR ECOLÒGIC

En un projecte desenvolupat a la platja del Racó, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament continua treballant en el creixement i conservació de l’espècie Stachys marítima, una planta en perill d’extinció.
 
Font: Mirada Local/Ajuntament de Begur - (02.07.2020)
 
L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur ha estat desenvolupant el darrer any un projecte de protecció del sistema dunar a la platja del Racó amb la introducció de l’espècie Stachys marítima, una planta de distribució molt reduïda, en perill d’extinció i que es troba protegida per llei (Decret 172/2008 de la Generalitat de Catalunya).
 
Fins ara inexistent a les costes de Begur, l’excessiva activitat humana i les dures condicions de l’hàbitat van minvar les possibilitats de trobar la Stachys marítima al territori. Aquesta planta és típica de dunes i cada vegada és més difícil trobar-la al llarg de la Costa Brava i, també, de la península Ibèrica. Ara, però, gràcies a les mesures de delimitació del sistema dunar adoptades a inicis del 2019 per part del consistori, la vegetació recupera el seu espai natural.
 
L’execució del projecte va consistir a delimitar el sistema dunar per posar-lo en valor i col·locar panells informatius sobre la biologia d’aquestes espècies. Les plantes que viuen a les dunes s’han d’adaptar a unes condicions extremes, ja que són zones d’elevada insolació, a més de fort vent i salinitat de l’aigua, entre altres factors. A més, aquestes àrees es veuen fortament impactades per la presència d’humans i, més concretament, en aquest punt de la platja del Racó on el sistema dunar es troba tan a prop de l’accés a peu i dels vehicles.
 
En aquests moments, amb el creixement i desenvolupament de l’espècie dunar Stachys marítima, l’èxit i els bons resultats del projecte permeten a Begur seguir avançant en la protecció de la vegetació i en la conservació d’un sistema dunar propi amb gran valor ecològic.