Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


dimarts, 14 d’abril del 2020

COMUNICAT DE L'AJUNTAMENT DE BEGUR SOBRE EL COVID-19 (ACTUALITZACIÓ 14 D'ABRIL)

L’equip de govern manté reunions diàries mentre duri la crisi per fer-ne el seu seguiment.

 
Font: Mirada Local/Ajuntament de Begur (14/04/2020)
 
L’Ajuntament de Begur, seguint les directius i recomanacions fixades pels governs català i espanyol amb l’objectiu de contribuir a evitar la propagació i el contagi del coronavirus, ha decidit adoptar des del 13 de març i fins a nou avís diferents mesures preventives arreu del municipi que tenen com a objectiu reduir el moviment de persones, limitar els contactes físics i prevenir el risc de contagi:
 
. Les dependències municipals romandran tancades al públic. Es farà únicament atenció telefònica i telemàtica a l’Ajuntament, l’àrea d’Urbanisme, l’Oficina de Turisme i l’Espai Mas d’en Pinc. En aquest sentit es demana també a la ciutadania prioritzar les consultes, demandes i tramitacions adreçades a l’Ajuntament, utilitzant mitjans telemàtics, ja sigui via telefònica o a través de la Seu Electrònica.
 
Des de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, les atencions es realitzaran mitjançant el telèfon 972 624 020. Es prega al conjunt de la ciutadania que només s’adreci als serveis municipals de manera presencial per a aquelles gestions administratives que siguin imprescindibles, i que respecti una distancia d’1 a 2 metres entre persones. L’atenció presencial es farà en torns individualitzats: una persona rere una altra. Els equipaments i serveis municipals resten oberts en el seu horari habitual d’atenció al públic (de 09 h a 14 h), però només per a gestions tècniques i administratives.
 
. El servei de recollida de residus porta a porta es manté plenament operatiu i només s’anul·len els serveis de recollida de voluminosos i restes vegetals fins a nou avís. Les sol·licituds de recollida de mobles i de restes vegetals s’han de fer mitjançant l’app Civiwaste, i aquestes es reprogramaran un cop quedi reactivat el servei.
 
. L’àrea de Serveis Socials duu a terme un seguiment continuat per tal de comprovar que totes les necessitats estan cobertes. Així, si alguna persona té constància d’algun possible cas que pugui necessitar aquests serveis cal que es posi en contacte amb l’Ajuntament (972 624 020), amb la Policia Local (972 624 200) o amb Serveis Socials (972 651 859).
 
. Queden ajornades o cancel·lades totes les activitats i esdeveniments que es desenvolupin en espais municipals:  Casino Cultural (cinema i sales), Sala d’Exposicions, Biblioteca, Arxiu Municipal, Casal de la Gent Gran, Pavelló Municipal d’Esports, Local de ‘L’Arbreda, Camp de Futbol, Local Polivalent d’Esclanyà (excepte consultori mèdic) i Camp de tir a l’arc d’Esclanyà.
 
. Tots els centres educatius de Begur i d’Esclanyà tanquen les seves portes.
 
. Pel que fa als serveis públics que tenen atenció directa amb els usuaris es garantirà l’atenció, tot i que es recomana als veïns i veïnes fer servir els mitjans telemàtics i que es posposin les gestions que no siguin urgents.
 
. Totes les oficines d’atenció al públic d’Aigües de Catalunya restaran tancades. L’atenció es realitzarà telemàticament (telèfon o correu electrònic).
 
. Pel que fa al mercat del dimecres, només hi haurà presència de parades amb productes de primera necessitat a la plaça Esteva i Cruañas. En aquest sentit, el subministrament d’aliments i productes bàsics està garantit i recomanem fer un ús racional d’aquest tipus de productes així com adquirir-los en establiments del municipi per evitar desplaçaments fora d’aquest.
 
. En cas de tenir animal domèstic, s’hi ha de sortir per temes d’higiene o per necessitat, prendre les següents precaucions:  desplaçaments breus dins el municipi i evitar la socialització d’aquests desplaçaments.
 
. Els ciutadans només podran circular per la via pública, quan sigui imprescindible, per a les següents activitats: adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a instal·lacions sanitàries; desplaçament al lloc de treball per a prestació laboral, professional o empresarial; tornar al lloc de residència habitual; assistència i cura de menors, gent gran, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables; desplaçament a entitats financeres; per causa de força major o per situació de necessitat; qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa degudament justificada. Es permet la circulació de vehicles particulars per les vies d’ús públic per a la realització de les anteriors activitats o per al repostatge en gasolineres o estacions de servei. Tota persona que contravingui aquestes disposicions serà objecte de denúncia pels agents de l’autoritat.
 
. L’Ajuntament ha decidit aturar des del 18 de març totes les obres municipals que estaven programades en diferents emplaçaments de l’espai públic i als equipaments municipals. Així, durant el temps que duri l’emergència només s’executaran les tasques mínimes i indispensables, garantint en tot moment les mesures de seguretat.
 
. L’Ajuntament ha posat en marxa dos nous canals de comunicació per a poder informar de tot allò relacionat amb la crisi de la Covid-19: un nou servei de missatgeria a través de Telegram i un nou programa informatiu diari a Ràdio Begur.
 
. La Fundació Hospital Sant Carles de Begur ha decidit en junta no cobrar els rebuts dels habitatges de lloguer social que són propietat de la Fundació, des de l’inici de l’estat d’alarma i fins nou avís. La mesura afecta a un total de vuit famílies.
 
. L’Ajuntament ha publicat un llistat de comerços amb servei a domicili a Begur durant l’estat d’alarma pel coronavirus.
 
. L’Ajuntament ha iniciat la distribució de les targetes moneder entre les famílies de la vila amb infants beneficiaris de les beques de menjador. El lliurament es duu a terme de forma presencial als domicilis, a través de l’àrea de Serveis Socials del consistori, per tal d’evitar desplaçaments en aquests moments d’excepcionalitat i garantint les mesures de seguretat per a la contenció de la pandèmia.
 
. L’Ajuntament, seguint les recomanacions de l’Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut) i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha inutilitzat temporalment totes les fonts públiques de la xarxa d’aigua potable del municipi -així com les fonts alimentades per deus naturals d’aigua- per tal d’evitar que aquests elements esdevinguin font de transmissió del coronavirus.
 
. El Consell de Ministres ha aprovat el Reial decret  llei de mesures urgents, pel qual es regula un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores dels serveis no essencials, que no hauran d’acudir al seu lloc de treball entre els dies 30 de març i el 9 d’abril, ambdós inclosos.
 
. Durant el període comprès entre l’1 d’abril i el 31 de maig de 2020, a conseqüència de l’estat d’alarma per la crisi sanitària i amb l’objectiu d’aportar liquiditat a les famílies i activitats econòmiques afectades, s’aplicarà en la propera facturació una reducció en el tipus de gravamen del cànon de l’aigua. En el cas concret de Begur, aquesta mesura suposarà un estalvi d’entre un 6,1% i un 24,5% de l’import global del proper rebut de l’aigua.
 
. A partir de l’1 d’abril es tancarà el consultori local de Begur davant de l’emergència sanitària de la Covid-19. Atesa la situació generada per l’evolució de la pandèmia de la Covid-19, que ha provocat que es declari l’estat d’alarma, el Departament de Salut ha adoptat mesures específiques de caràcter organitzatiu per a gestionar la situació de crisi sanitària a Catalunya, amb l’objectiu de reforçar el sistema de salut per tal de fer front al desenvolupament ràpid de l’epidèmia. Aquestes mesures extraordinàries en matèria de coordinació i ordenació dels serveis assistencials comunitaris provoca la centralització de tota l’atenció sanitària de la zona al CAP de Palafrugell. Així doncs, per qualsevol atenció urgent o no ajornable, els veïns i veïnes de Begur poden adreçar-se al CAP de Palafrugell les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, fins que la situació pugui permetre una tornada a l’activitat habitual dels consultoris.
 
. L’Ajuntament de Begur va aprovar el 31 de març mesures d’ajuda per a mitigar els efectes socials i econòmics del coronavirus.
 
. La Regidoria de Medi Ambient ha iniciat tasques preventives de neteja i desinfecció de la via pública amb l’objectiu de minimitzar el risc de contagi de la Covid-19.
 
. L’Ajuntament posa a disposició dels treballadors, dels autònoms i de les empreses del municipi un llistat amb diferents informacions laborals d’interès sobre la crisi sanitària de la Covid-19.
 
. L’Ajuntament de Begur, seguint les directius i recomanacions fixades pels governs català i espanyol i amb l’objectiu d’evitar la propagació i el contagi del coronavirus durant aquest període de confinament, informa que els actes litúrgics de Setmana Santa s’han anul·lat.
 
. L’Ajuntament de Begur, en coordinació amb l’Escola Doctor Arruga de Begur, l’Escola Olivar Vell d’Esclanyà i l’àrea de Serveis Socials, ha posat en marxa un protocol per a garantir que tots els infants del municipi puguin seguir telemàticament les classes lectives durant el període de confinament per la Covid-19.
 
. Davant la complexa situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 i la incertesa per la seva evolució i propagació, i complint les directrius marcades pels governs català i espanyol, l’Ajuntament lamenta comunicar l’ajornament dels actes de cloenda del Mil·lenari del Castell, que havien de tenir lloc del 8 al 10 de maig.
 
 
Totes aquestes mesures són de caràcter preventiu i en aquests moments no hi ha constància de cap persona afectada a Begur. Amb tot, l’Ajuntament està en permanent contacte amb el Departament de Salut per activar les mesures de prevenció pertinents, i que es continuaran portant a terme segons els requisits què insti la Generalitat. Així. l’equip de govern manté reunions diàries mentre duri la crisi per fer-ne el seu seguiment. Qualsevol novetat es comunicarà a través dels mitjans oficials.
 
Al mateix temps, el consistori posa a disposició de tots els veïns i veïnes els telèfons de l’equip de govern per consultes o emergències: Maite Selva 646 96 41 04 – Eugeni Pibernat 673 74 24 60 – Jordi Carreras 609 56 44 93 Pere Feliu 638 24 07 16 – Gemma Coll 669 28 79 05 – Marià Renart 649 17 33 57 – Manel Vallès 699 29 90 36.
 
L’Ajuntament, finalment, vol transmetre un missatge de calma i serenor a la població i de plena confiança en la gestió del sistema sanitari públic. En cas de qualsevol dubte, podeu consultar el web canalsalut.gencat.cat.