Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


dimarts, 8 de novembre del 2016

JORNADA DE TREBALL SOBRE L'ALGA INVASORA DE BEGUR

Font: Ajuntament de Begur - Dimarts, 08/11/16
 
Imatge de l'alga Caulerpa Cylindracea trobada a l'octubre a Ses Negres.
(Foto: Ajuntament de Begur)
 
L’Associació Sotaigua de Begur, el Servei de Recursos Marins del DARPA de la Generalitat i l’Ajuntament  organitzen aquest dijous una jornada de treball sobre l’alga invasora que s’ha detectat aquesta tardor a la reserva marina de Ses Negres. La jornada, si el temps ho permet, comptarà amb una immersió per veure l’abast de l’alga invasora, la Caulerpa Cylindracea, que és d’origen australià i molt agressiva vers les comunitats vegetals autòctones. Hi haurà representants de la Generalitat, tant Agents Rurals com Joan Ylla, cap de la Secció de Protecció del Litoral i Seguiment del Medi Marí, responsables de la reserva. A més, vindrà Oriol Làzaro, secretari de l’eurodiputat Francesc Gambús, que ha reclamat recentment a la Comissió Europea que prengui mesures contra l’esmentada alga invasora de ses Negres.
 
El punt de trobada de la jornada serà l’Espai Mas d’en Pinc, a partir de les 10 del matí d'aquest dijous, 10 de novembre. Mitja hora més tard, es faran les presentacions, es crearan els grups de treball i s’explicarà el pla d’actuació als bussos. A dos quarts de dotze es preveu que els capbussadors baixin a Aiguafreda i, amb dues embarcacions, explorin Ses Negres. Si el temps no permet anar a l’aigua, es farà un treball d’intercanvi de metodologies, conclusions o tasques de futur sobre la Caulerpa, al mateix edifici municipal. Al mateix temps es farà un taller sobre “Observadores del Mar”, a càrrec Elisabetta Broglio de l’Institut del Centre del Mar, a l’Espai Mas d’en Pinc.
A la tarda, a partir de les 17 hores, hi haurà al mateix espai una xerrada informativa sobre l’alga invasora, la qual anirà a càrrec de Maria Garcia del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, acompanyada de la doctora Emma Cebrian, investigadora d'espècies invasores i professora de la UdG. I una hora i mitja més tard, la clausura de la jornada amb unes conclusions sobre l’acció mediambiental.
 
L’alga Caulerpa Cylindracea, d’origen australià, és molt agressiva a la Mediterrània, i es considera una de les cent espècies amb major potencial invasor de la Mediterrània (UICN). Causa greus impactes ecològics sobre les comunitats vegetals autòctones i pot arribar a substituir-les gairebé completament en alguns casos. A Catalunya, es té constància d’aquesta espècie des de l’any 2008 quan va aparèixer a la costa del Garraf. Des de llavors, es tenia coneixement que s’havia detectat a Blanes, però és la primera vegada que apareix en aigües del Baix Empordà.
 
La troballa de l'alga va ser per casualitat durant la jornada de neteja submarina de la Reserva Marina de Ses Negres en el marc de les activitats de la II edició de Begur Sotaigua. La detecció va ser comunicada immediatament al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), com a responsable de la gestió de la reserva marina de ses Negres de Begur, que al cap de pocs dies va ratificar la presència de l’alga invasora.