L’alcalde de Begur insisteix que el problema és com aturar els projectes urbanístics sense que les indemnitzacions afectin el municipi
Font: El Punt Avui (Edició Digital) - Diumenge, 03/02/19
El debat és “com ho aturem” i “es tracta de fer un equilibri entre tendències i drets adquirits”. Aquestes són dues de les frases destacades de l’alcalde de Begur, Joan Loureiro, en la reunió que va mantenir, ahir al matí, amb els veïns del municipi per exposar com ha afectat la moratòria d’Urbanisme que ha fet aturar projectes a la cala d’Aiguafreda o a la pedrera de s’Antiga.
Amb el Casino de Begur pràcticament ple de públic, l’alcalde va exposar que el seu objectiu era “clarificar al màxim els antecedents” de la situació i “explicar una mica cap on anem”. Així, va destacar que estan treballant “braç a braç” amb la Generalitat per resoldre un problema que “no és local, sinó que afecta tot el territori”. “Intentem trobar solucions a unes herències donades de fa molts i molts anys” i va entonar un mea culpa que, va dir, podrien “generalitzar.” En aquest sentit, va recordar que molts dels projectes urbanístics que ara són qüestionats –alguns inclosos en la moratòria i d’altres, no– es remunten als anys setanta i vuitanta. I es va preguntar si en aquells temps no s’hauria pogut preveure la situació. “Sí, s’hagués pogut preveure, però no ho vam fer perquè no en va saber ningú. Ni l’Estat, ni la Generalitat, ni els ajuntaments. Fins i tot els grups ecologistes no hi eren en aquell moment”, va dir.
Precisament interpel·lant a representants de grups ecologistes presents a la sala, l’alcalde va afirmar estar preocupat pels projectes d’urbanització previstos com ho estan també els ecologistes, que, va, dir “fan una feina lloable”, però que no s’entenen en “com canviar la situació”. “És clar que he de parlar d’indemnitzacions”, insistia Loureiro, recordant que si l’Ajuntament decidís aturar algun projecte hauria de compensar econòmicament els seus promotors i que això afectaria l’economia municipal. Un exemple mateix el va tenir entre el públic quan un propietari de tres parcel·les, segons va dir, a la zona de sa Tuna i afectat per la moratòria va amenaçar de deixar de pagar l’IBI. Al llarg dels anys, pels terrenys, ja ha pagat més de 200.000 euros, hi va afegir.