Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


diumenge, 23 de setembre del 2018

BEGUR, CIUTAT GITANERA

Begur, segona ciutat gitanera de Catalunya

 
Font: Ajuntament de Begur - Dimecres, 26/09/18
 
Un dels moments de la concentració de dansaires de diumenge, a la plaça Esteva i Cruañas, de Begur.
(Foto: Ajuntament de Begur)
 
 
L'any passat, a proposta de l'Agrupació de Colles de Balls de Gitanes del Vallès, Perpinyà es va convertir en la primera 'Ciutat Gitanera' de Catalunya, enguany ho ha estat Begur.
 
Avui el municipi ha estat envaït per 460 balladors de 32 colles dansaires provinents de 15 viles vallesanes. Els balladors, amb edats compreses entre els 3 i els 84 anys, han fet demostracions de diverses danses populars antigues a diverses places de la vila, com ara la plaça Lluís Esteva i Cruañas, la de l'Església i la mateixa Plaça de la Vila, acompanyats de la música de la Cobla Baix Empordà, dirigida pel mestre Joan Ruiz.
L'acte ha estat presidit pel president de l'Associació, Llorenç Solà, i l'alcalde de la vila, Joan Loureiro.
 
La festa va començar ahir a la tarda, amb algunes demostracions de danses populars catalanes a la plaça Forgas. Avui, a les 10 del matí, s'ha fet una concentració de tots els balladors a la plaça Forgas, des d'on s'ha iniciat una cercavila amb tots els balladors i els personatges dels Balls de Gitanes, els Diablots, el Capità Cavall, els Nuvis i els Avis. Seguidament, a les 11 del matí, s'ha fet la recepció oficial i lectura de Manifest i, seguidament, amb les colles repartides entrre les tres places del centre de la vila (plaça de la vila, plaça de l'església i plaça Esteva i Cruañas), s'han iniciat els balls.
 
Les colles provenien de Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Perpètua de Mogoda, Cerdanyola, Ripollet, Llinars, Montmeló, Martorelles, Castellar del Vallès, Sentmenat, Parets del Vallès, Canovelles, Lliçà d’Amunt, Lliçà d’Avall, l’Ametlla del Vallès i Polinyà. L’Agrupació de les Colles del Ball de Gitanes del Vallès, entitat inscrita com a Federació en el Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya l’any 1989, és membre del Consell de l’Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i també del Consell  de  Federacions ADIFOLK (Associació per a la difusió del folklore).