Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


dissabte, 11 de novembre del 2017

L'ARINCO TANCA I PALAMÓS ES QUEDA SENSE CINEMES.

L’històric cinema palamosí es va acomiadar ahir discretament dels seus espectadors amb l’òpera ‘La Traviata’, de Verdi

L’alcalde, Lluís Puig, es reunirà amb la direcció per mirar de reobrir-lo

 
Font: El Punt Avui - Divendres, 10/11/17 (Joan Trillas - Jordi Camps)
 
La façana de l'Arinco dijous a la tarda, poc abans de la seva darrera projecció. (Foto: Joan Trillas - El Punt Avui)
 
 
Palamós, un referent cinematogràfic a les comarques gironines durant dècades, es queda definitivament sense cinemes. A les runes del Kyton, des de fa pocs dies en fase de demolició per construir-hi un supermercat, ara s’hi suma el tancament del seu germà gran, el cinema Arinco, la joia de la corona de l’empresa Arrendamientos, Industrias y Comercios des de la seva construcció el 1961.
 
Sense cap anunci previ, l’històric cinema es va acomiadar dels seus últims espectadors amb una copa de cava durant la projecció de La Traviata, la representació en diferit de la cèlebre òpera de Verdi a Roma, mentre a les altres dues sales es podia veure El secreto de Marrowbone i Thor: Ragnarok.

Reacció municipal
L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, es va assabentar ahir mateix del tancament i es va mostrar sorprès. Puig, segons ha explicat, ja ha concertat una reunió amb accionistes de l’empresa per buscar solucions i intentar que el cinema reobri: “Volem buscar solucions, totes les que l’Ajuntament pugui; mirar de trobar complicitats amb entitats i comerços i, també, fer entendre als palamosins que és important anar al cinema al poble.”
 
Aquest és un tancament que deixa orfe de setè art el Baix Empordà, on ja només queden els Ocine Platja d’Aro, així com d’altres sales més petites que tenen el suport dels pressupostos municipals, com el cinema de Torroella de Montgrí, el de Begur i el de Palafrugell.
La gerent de l’Arinco, Lluïsa Xarnach, va voler agrair ahir a la tarda “els grans moments de cinema que durant aquests anys hem viscut tots plegats”.

Un referent constant
Les sales de cinema de tota la vida han anat desapareixent del paisatge de molts pobles de les comarques gironines. Alguns, com és el cas dels Kyton i Arinco, han acabat sucumbint a l’evolució d’un sector en crisi i malgrat els esforços i la tenacitat dels seus empresaris, que entenien que calia renovar-se o morir. I ni així. Cal tenir en compte que els Arinco es van reconvertir en multisala l’any 1990 i van ser capdavanters en el sector a les comarques gironines sent el primer cinema a digitalitzar-se.
 
Impulsat arran del boom turístic i la revolució tecnològica, l’empresa Arrendamientos, Industrias y Comercio –d’aquí el nom Arinco– va iniciar la construcció del cinema amb un permís d’obres que va costar 19.490 pessetes. L’arquitecte Mariano Pedral va apostar per fugir dels típics teatres adaptats a cinema, com quan més tard, el 1981, es van tornar a situar a l’avantguarda amb la inauguració del cinema Kyton. El cinema Arinco va obrir amb una impressionant sala de mil butaques i, després de la reconversió en multicinema, ha tancat amb tres sales amb una capacitat per a 431, 207 i 187 persones, respectivament.
 
Més de 56 anys d’història donen per a molt i són moltes les anècdotes i les vivències que hi han tingut lloc. Des d’amenaces de bomba a la celebració d’un enterrament, passant per l’obligada reserva d’una filera de seients per a les autoritats corresponents en plena dictadura.
 
Palamós sempre ha tingut un gran llegat cinematogràfic. Noms com el Teatre Cervantes, el cinema Tur, l’Ideal, l’Econòmic, el Conchs i el Carmen han marcat la història de Palamós. Fins a l’arribada de la modernitat cinematogràfica amb la inauguració, el 24 de juny de 1961, del cinema Arinco.