Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


divendres, 9 de juny del 2017

RECORDANT JOSEP PALLACH

La Generalitat recorda dilluns Josep Pallach als 40 anys de la seva mort

 
Font: Ajuntament de Begur - Divendres, 09/06/17
 
La Generalitat de Catalunya recordarà aquest dilluns la figura del pedagog i polític Josep Pallach en commemorar-se els 40 anys de la seva mort amb un acte institucional a Barcelona. L’acte, que organitza el departament de Presidència i que comptarà amb la presència del propi president, Carles Puigdemont, tindrà lloc a les 7 de la tarda al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. A nivell de Begur, es preveu la presència de l’alcalde, Joan Loureiro, com també dels regidors Maite Martín, Martí Aldrich i Eugeni Pibernat. L’acte institucional es fa arran d’una petició feta per la mateixa Fundació Josep Pallach, que té la seu a Palafrugell.
 
L’acte institucional aplegarà actuacions musicals i parlaments glosant la figura de Pallach. Així, l’esdeveniment començarà amb la interpretació musical de “Damunt de tu només flors”, de Frederic Mompou, per part de la mezzosoprano Titón Frauca, acompanyada al piano per Joan Sadurní. Seguidament, el president de la Generalitat obrirà l’acte, donant la paraula a Amadeu Cuito, antic company de Josep Pallach, el qual parlarà del Pallach polític; Antònia Pallach, filla de Josep Pallach, la qual parlarà de records del seu pare, i Josep M. Soler, president de la Fundació Josep Pallach, el qual parlarà del Pallach pedagog. Durant l’acte es projectaran algunes imatges de Pallach, de la seva família i d’alguns actes de la Fundació Josep Pallach. Després de la intervenció d’Antònia Pallach, el clarinetista Oriol Pagès interpretarà un fragment d’“Al vent”, acompanyat al piano per Ivan Joanals. Clourà l’acte el president Puigdemont. Seguidament Frauca, amb el pianista Sadurní, interpretarà “L’emigrant”.
La Fundació Josep Pallach, l’Ajuntament de Begur i diversos amics ja van homenatjar Pallach, coincidint amb l’aniversari de la seva mort, l’11 de gener passat, davant la seva sepultura, al cementiri d’Esclanyà, a Begur. L’alcalde, Joan Loureiro, i Pere Baltà, en nom de la Fundació i els amics, van col·locar uns rams de flors davant la tomba. Seguidament, la comitiva va anar a veure la vídua, Teresa Juvé, que viu a prop, ja que ella mai no ha volgut anar al cementiri. “Jo porto Pallach al meu cor, diu sempre la vídua”, va recordar el president de la fundació, Josep Maria Soler.
 
L’Ajuntament de Begur ja col·labora amb la Fundació amb el premi Josep Pallach de Narrativa Curta, que enguany ha arribat a la tercera edició, i amb el projecte Lecxit, que té com a objectiu potenciar la lectura entre els escolars. El programa s’aplica des del 2015 als dos centres educatius del municipi, el Doctor Arruga i l’Olivar Vell. Els ajuntaments de Palafrugell i Figueres (ciutat on va néixer Pallach) també convoquen premis literaris dedicats al pedagog.
 
Homenatge a la sepultura de Pallach, l’11 de gener passat. (Foto: Ajuntament de Begur)