Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


dilluns, 24 d’abril de 2017

EN DEFENSA DELS 'DOFINS DE TRAMUNTANA'

La consultoria ambiental marina Submón impulsa un projecte per conservar el dofí mular, present al cap de Creus

L'entitat organitza xerrades als municipis per sensibilitzar la població i les institucions de la problemàtica

 
Font: El Punt Avui (Edició Digital) - Diumenge, 23/04/17 - Helena Fernández Goy
 
Amb l'arribada de l'estiu, el cap de Creus es converteix en un dels paratges de l'Alt Empordà que reben més turistes. La seva estampa mediterrània permet fer tot tipus d'activitats: des de senderisme fins a pesca amb canya. Mentre gaudim de les oportunitats que ens ofereix el territori, no som conscients que el compartim amb altres espècies. Un dels valors ecològics més importants de la zona són els cetacis, i especialment el dofí mular. Aquesta espècie s'ha reduït fins a fragmentar-se en petites poblacions que ocupen territoris cada cop més restringits. En podem trobar exemplars a les costes del Garraf, de Begur, del delta de l'Ebre i del cap de Creus. Actualment els nuclis més freqüentats pels dofins mulars es troben a la part nord de la Costa Brava.
 
El dofí mular és una espècie d'hàbits fortament costaners que no s'espanta amb la presència dels humans. Aquest comportament temerari sumat a l'augment del turisme i les embarcacions pesqueres fa que l'animal es posi en perill cada vegada que ronda les aigües del cap de Creus.
 
La consultoria ambiental marina Submón , que treballa arreu del món en pro de la conservació del medi marí, ha posat en marxa el projecte Dofins de Tramuntana, que pretén conscienciar la població i demanar el suport de les institucions per protegir el dofí mular. “És molt important poder conservar el que tenim perquè les futures generacions en puguin gaudir”, explica Carla Álvarez Chicote, enginyera agrícola i sòcia de Submón.
 
Per aconseguir el seu objectiu, és essencial fer xerrades on es donin a conèixer els valors naturals de la zona del canyó del cap de Creus, on habiten els dofins mulars. “Hem fet unes primeres xerrades dirigides als ajuntaments de la zona però també en farem als clubs nàutics i d'immersió”, explica. Submón té el suport dels ajuntaments del Port de la Selva i Colera, on van fer dues xerrades el 14 d'abril a càrrec de la Carla i la seva companya d'equip Irene Álvarez, doctora i especialista en tortugues marines. També han anat a parlar amb els ajuntaments de Cadaqués, Castelló d'Empúries i Roses. La pròximes xerrada serà dissabte que ve, 29 d'abril, a Cadaqués, i la següent, a Llançà el 3 de juny.
 
S'espera que el projecte ajudi la població a entendre la importància de cuidar les espècies que habiten a les nostres aigües. Tal com deia Mahatma Gandhi, “un país es pot jutjar per la manera com tracta els animals”.