Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


divendres, 11 de novembre del 2016

ALGUES INVASORES A SES NEGRES

Detecten una segona alga invasora a la reserva de ses Negres de Begur


Font: Ajuntament de Begur - Divendres, 11/11/16

La reserva marina de ses Negres de Begur compta amb una segona alga invasora, Womersleyella setacea, una alga filamentosa de color vermellós que prové de les illes Hawaii. Així ho va anunciar Emma Cebrián, investigadora d’espècies invasores i professora de la Universitat de Girona, després de participar en la immersió que es va fer ahir durant la jornada de treball sobre l’abast de la primera alga detectada, Caulerpa cylindracea. Aquesta espècie, que prové d’Austràlia, s’ha detectat ara més al nord, a Roses, segons va explicar durant les conclusions de la jornada María García, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CSIC).
 
 
Womersleyella setacea, que té un gran creixement vegetatiu, afecta sobretot els fons coral·lígens, com també fons rocosos. La primera vegada que es va detectar al Mediterrani va ser a la costa francesa, l’any 1989. Cinc anys més tard, es va localitzar ja a les illes Balears, on és molt extensa. La arribada a Catalunya va ser un dècada més tard, essent citada per primera vegada l’any 2006 a Palamós. Segons Cebrián, la seva presència, ara per ara, a Ses Negres, és incipient.
 
 
 
També es dona una situació semblant amb la primera alga invasora detectada, Caulerpa Cylindracea, però, segons Cebrián, tot i que ara l'index a Ses Negres és baix, l'any que ve podria arribar a ser alt, ja que aquesta alga pot créixer dos centímetres al dia i pot arribar a recobrir tot el fons marí en poc temps.
 
Davant aquesta situació, les dues científiques van plantejar com una primera mesura d’acció la necessitat de saber l’abast de les colònies d’algues invasores. Per això, cal que la gent del país -pescadors, entitats ambientals, clubs de busseig...- s’impliqui per observar on apareixen i comunicar-ho. I en aquesta línia, l’associació Sotaigua de Begur, impulsora de la jornada d’ahir i de la neteja submarina que va descobrir la primera alga invasora, ha decidit col·laborar i s’ha adherit a la xarxa d’Observatoris Sentinella de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, que coordina l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) de Barcelona .
 
 
“Aquesta xarxa d’Observatoris ciutadans, està implicada de primera mà en la vigilància d’àrees de seguiment en coordinació amb els investigadors de la plataforma. Les dades que s’hi publiquen, son validades pels científics i queden a disposició de les administracions i de la societat en general al web observadorsdelmar.cat” va explicar Elisabetta Broglio, de l’ICM-CSIC i coordinadora de la plataforma. “com a associació dedicada a la preservació del litoral i com a Observatori Sentinella d'Observadors del Mar en col·laboració amb l'Institut de Ciències del mar, es posa a la disposició de l'Ajuntament i altres entitats per col·laborar en el que considerin necessari”, s’ha comunicat des de l’entitat Sotaigua.
 
L’Ajuntament de Begur, coorganitzador de la jornada, també va decidir implicar-se. En aquest sentit, l’alcalde de Begur, Joan Loureiro, va anunciar que des de Medi Ambient es treballarà per mirar de prendre accions, conjuntament amb la Generalitat i els científics, davant la presència de les algues invasores. També s’hi va implicar Oriol Làzaro, secretari de l’eurodiputat Francesc Gambús, que ha reclamat recentment a la Comissió Europea que prengui mesures contra l’esmentada alga invasora de ses Negres. Làzaro va exposar que treballarà, juntament amb els científics, en la creació d’una llista d’espècies invasores marítimes perquè siguin acceptades per la Unió Europea, ja que actualment, de marina, no n’hi ha cap.