Ràdio Begur

Ràdio Begur

BENVINGUTS

Benvinguts al Blog Oficial de Ràdio Begur


divendres, 16 de febrer del 2018

EL TRUETA OFEREIX UNA NOVA TÈCNICA PER ATURAR LES ARRÍTMIES

S'han fet les dues primeres ablacions de fibril·lacions auriculars

Se'n beneficiaran un centenar de pacients

 
Font: El Punt Avui (Edició Digital) - Divendres, 16/02/18 (N.Astorch)

Professionals de cardiologia que han fet les primeres ablacions amb els doctors Brugada al mig. (Foto: ICS Girona)


Professionals del servei de cardiologia de l’hospital Josep Trueta de Girona, en col·laboració amb el doctor Josep Brugada, cardiòleg de l’hospital Clínic de Barcelona i cap de la unitat d’arrítmies de l’hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat, van fer dilluns les dues primeres ablacions de fibril·lacions auriculars. Aquest procediment consisteix a cremar per mitjà del fred el focus que provoca les arrítmies o fibril·lacions auriculars, de manera que aquest punt –que sol estar localitzat a les venes pulmonars– queda desconnectat de la resta del cor. Els pacients van quedar ingressats durant 24-48 hores en observació per comprovar-ne l’evolució clínica. D’aquí a tres mesos, aquests pacients seran revaluats per determinar si poden deixar el tractament farmacològic. Cal tenir present que la fibril·lació auricular és la causa més freqüent dels ictus.

L’efectivitat d’aquest tractament és molt elevada: un 80% dels pacients que han estat sotmesos a una ablació no tornen a tenir més arrítmies. L’equip de cardiologia del Trueta, que dirigeix el doctor Ramon Brugada, calcula que cada any un centenar de pacients de la regió sanitària de Girona es podran beneficiar d’aquesta tècnica, la qual cosa evitarà que hagin de desplaçar-se a centres hospitalaris de Barcelona com fins ara.
 
Aquest nou procediment s’ha implantat arran de la posada en marxa, el desembre de l’any passat, de la nova unitat d’arrítmies al Trueta.

Persones grans i esportistes

Els candidats a aquest tipus de procediment són pacients amb una fibril·lació auricular o arrítmia amb simptomatologia, en què el tractament farmacològic no ha funcionat. És molt freqüent en les persones grans (tenen arrítmies un 10% dels pacients de més de 80 anys), però també és freqüent en persones que practiquen esport d’alta intensitat. Tenint en compte que és una patologia associada als excessos esportius, els especialistes creuen que anirà en augment. Es calcula que d’aquí a cinc anys suposarà un 60% de l’activitat de la unitat d’arrítmies.